Ukjente artister som venter på å slå igjennom

Musikkbransjen er litt urettferdig. Det handler ikke alltid om å være veldig flink til å spille instrumenter eller synge. Noen ganger holder det med å være på en fest og stifte et kjennskap, mens andre ganger blir man ikke kjent før etter sin død.

Noen spiller på bryllup, bygdefester og på bar, og er veldig fornøyde med det. Andre spiller for tusenvis hver helg, men skulle helst ha sett familien sin oftere. Det er ikke lett å være artist, men det er heller ikke enkelt å stå på terskelen til å bli det.

Her er noen ukjente musikere som kanskje en dag tar verden med storm. Felles for dem alle er at de spiller for uavhengige plateselskaper som taler deres sak. De uavhengige selskapene drives av stor grad av dugnadsånd og stort engasjement, men også som del av foreningen for norske plateselskaper, FONO.

Spennende kommende popartister

Little Big Music ser ut til å ha funnet balansen mellom å være liten og tenke stort. Med spennende musikere med på laget er allerede mange av dem blitt kjente fjes. Dessuten er Little Big Music datterselskap av Little Big Sister, en uavhengig aktør som har fått fram artister som Emilie Nicolas og Cezinando. Little Big Music satser på popmusikken, og nå har flere kommende artister fått muligheten til å dele musikken sin med verden. Her skal vi se på noen av dem.

Sval

Sval ble kjent etter at hun vant Melodi Grand Prix Junior i 2011 med låta Trenger Deg. Sval har gitt ut albumet Mellom Oss på Warner Music. Sval har til gode å slå gjennom og bli en popartist som spilles på de store radiokanalene. Hun har dog over 70 000 lyttere hver måned på Spotify.

ISAK

Dette er et samisk band med frontfiguren Ella Marie Isaksen. Hun har vunnet både Sámi Grand Prix og Stjernekamp på NRK. Bandet spiller elektropop. Etter at Ella Marie vant Stjernekamp har fokuset på samisk samtidsmusikk virkelig tatt av, noe vi også så med KEiiNO sitt innslag i Eurovision, med joik i finalelåten Spirit in the Sky. De har rundt 12 000 lyttere på Spotify hver måned.

B-Boy Myhre

Det er ingen hemmelighet at B-Boy Myhre er rapper. Han har spilt sammen med Cezinando og gjort mange spennende prosjekter med musikere på SoundCloud. Rapperen synger på norsk, noe som er stuerent i dag. Låtene Bank og Harley strømmes rundt 16 000 ganger per måned på ulike strømmetjenester.

Smalltown Supersound

Smalltown Supersound er et selskap som tiltrekker seg alternativr musikere innenfor elektronika. Plateselskapet ble startet i 2011 og har store artister på listen sin, som Biosphere og Neneh Cherry. Andre artister blir inspirert av dette og kan flyte med de gode forholdene på deres plateselskap. Lindstrøm og Bjørn Torske har allerede blitt store DJ-artister, mens spennende nye navn er Carmen Villain og Bendik Giske.

Carmen Villain er en ung dame som spiller rolig indiepop, og trakterer de fleste instrumentene selv. Hun er også en artist som spiller med andre, som Matt Kamil og Prins Thomas.

Bendik Giske spiller techno med sin saksofon. Med denne musikken har han laget albumet Surrender i 2019. Det gir en eksplosjon av elektronisk jazz.

Begge artistene har ennå til gode å bli spilt på kommersielle radiokanaler, da musikken er mer undergrunn enn mainstream. Disse og mange andre musikere lever i et vakuum mellom å være ukjente musikere og bli kjente artister.

Det fins omlag 150 uavhengige plateselskap i Norge i dag, og blant dem fins mange spennende nykommere. Kanskje hører du morgendagens superstjerner, som både vil spille live i Norge og utlandet i tiden som kommer. Uansett må de foreløpig spille sine konserter direkte på direktestrømmet plattform på sosiale medier.