Uavhengige plateselskap kan lykkes

Det er mange eksempler på at uavhengige plateselskap har lykkes både i Norge og verden forøvrig. Uavhengige plateselskap er mindre og gjør ofte distribusjonsavtaler med de store selskapene som Sony og EMI. Plateselskapene startes ofte av låtskrivere og musikere, slik som MER plateselskapet som ble stiftet av Gunnar Greve. Noen uavhengige plateselskap jobber hardt før de går dunken, mens andre får frem spennende nye artister med jevne mellomrom. De konkurrerer i et hardt marked, der kun hitlåter og en eksepsjonell personlighet blir lagt merke til.

Her skal vi se på noen av 10-årets uavhengige norske plateselskap, og hvilke artister som spiller platene sine her. De fleste selskap er medlem av FONO, Foreningen for norske plateselskap.

PUG Nose Records

Dette uavhengige plateselskapet ble lansert i 2010 av Kristian Nergård med fokus på rock og elektronica. Band som Nergard, Acid Pilgrims og Vicinity er alle band som spiller drivende alternativ rock med folketoner. Selskapet ble stiftet rundt musikkmiljøet i Trondheim med formål å gi de uavhengige musikerne en sjanse til å spille musikken sin.

Beyond Records

Dette plateselskapet har fått fram artister som virkelig har nådd toppen nasjonalt og internasjonalt. Med base i Bodø og musikkmiljøet der, har artister som Sirkus Eliassen og Sondre Justad fått en flott karriere med bakgrunn i Beyond Records. Eline Thorp er en annen artist som vaker i sivet, med spenstig visesang fra albumet The Game.

Furuberget Plateselskap

Furuberget er lokalisert i Oslo og fremmer indie pop og rock. Det ble stiftet i 2013 av André Lersveen, som har utdanning fra musikkakademiet. De har promotert artister og band som Richard Noir, Ludvig Moon, The Hallaway og Killer Kid Mozart. Vidar Norheim er også en artist som er på vei oppover.

Safe & Sound Recordings

Det uavhengige plateselskapet Safe & Sound Recordings ble stiftet i 2014 av artisten Alex Lindback. Plateselskapet fremmer elektronisk musikk som ambient eller pop. Band som Seven Doors Hotel og Tara Hill venter på gjennombruddet som skal ta dem til stjernehimmelen.

Apollon Records

Dette selskapet gjenoppstod i 2015 etter å ha lagt inn årene i over 20 år. Bergensmusikere har gått sammen rundt baren med samme navn og skapt en arena for fremadstormende band som for eksempel Solstorm. Dette er hardtslående band med dystopiske tekster. Band som Poor Rich Ones og Pogo Pops trenger ingen videre presentasjon.

No. 13

Dette plateselskapet fremmer visesang og pop. Gjennom noen år har de plassert seg på listen over en rekke spennende plateselskap. De henter inspirasjon fra den kjente dikteren Rudolf Nilsen som levde tidlig på 1900-tallet. Han skrev om livet på Oslos østkant, noe som igjen kommer frem med band som På Stengrunn, Sliteneliten og Folkehelsa.

DWYBO Records

Plateselskapet med akronymet DWYBO ble stiftet i 2019. Die With Your Boots On Records er et uavhengig plateselskap for rock, country, americana og folkemusikk. Noen vakre sangstemmer fra Malin Pettersen og Signe Marie Rustad for oss til å tenke på Shawn Colvin og en ung Janis Joplin. The Northern Belle er også et band i country sjangeren som har mye musikk å vise til.